dimecres, 20 de juny de 2012

INS Puig-reig: história marina

Aquí teniu la nostra história marina.
El monument que sens dubte és més conegut de la ciutat de Besalú, és el seu magnífic pont romànic, construït com a via de comunicació entre la vila i l'altra riba del riu Fluvià. A cavall entre les dues ribes, es va aprofitar la immillorable situació d'unes grans roques situades en el llit de la llera, que van servir llavors i serveixen encara avui en dia de fonament per als 7 arcs de mig punt que conformen el pont. Compost de dos trams que formen un angle oblic entre si, té un total de 145 metres de recorregut per un ample que oscil · la al voltant dels 5 metres.
Avui dia es pot observar (i fotografiar) des de tots els punts possibles. S'ha construït un pont de formigó per al trànsit rodat paral · lel al pont romànic, pel que és possible gaudir d'una vista poc comú en un pont per al viatger de a peu: des del mateix riu ia la mateixa altura del pont.
Durant el regnat de Pere IV, a mitjan segle XIV, es van construir les dues torres fortificades, una al vèrtex central del pont i una altra a l'extrem més proper a la ciutat, des d'on es mantenia una vigilància constant del pas i s'obligava amb un peatge a tot viatger o comerciant que circulava per ell.
El pont va ser utilitzat almenys des del segle XI, apareix esmentat per primear vegada en 1075 i l'estructura bàsica pot datar-se en aquesta època. Inundacions, riuades i necessitats defensives van obligar a reformar i modificar-lo, en els anys 1315, 1395 (torres de vigilància), 1680 i en ple s. XX, durant la guerra civil espanyola va ser parcialment volat, va ser als anys 60 quan es va reconstruir totalment, mantenint fidelment l'estructura i l'estètica original, utilitzant-se en gran mesura material procedent de la també ruïnosa col · legiata de Santa Maria de Besalú.
E-R-A-M-H-2